Biolog terenowy
Każda firma działająca w branży żywności musi współpracować z biologiem terenowym. Branża żywnościowa jest obwarowana licznymi nakazami i zakazami, gdyż wpływa bezpośrednio na zdrowie i bezpieczeństwo ludzi. Z tego także względu taka firma musi spełniać dokładnie sprecyzowane oczekiwania w stosunku do jakości.
Biolog terenowy audyt musi utworzyć jeszcze przed startem firmy, aby dać odpowiedź, czy działa ona w bezpiecznym środowisku. Przeprowadzona musi być dokładna inspekcja zakładu pracy, która da odpowiedź na pytanie, czy wszystko działa właściwie. Najważniejszym zadaniem biologa terenowego jest zapewnienie ochrony przed szkodnikami. Najpierw powinno się odpowiedzieć na pytanie, czy takie szkodniki w otoczeniu firmy występują, a jeśli tak, to należy się ich skutecznie pozbyć, a wcześniej bez wątpienia opracować intencja, jak to można zrobić. Raport ddd wykonywany na starcie ma dać odpowiedź na pytanie, jaka jest aktualna sytuacja firmy, a jeżeli już nie będzie ona zbyt bardzo dobra, to powinno się wdrożyć bardzo dobry system postępowania, który będzie w stanie tę sytuację poprawić. Ocena musi być przede wszystkim bardzo precyzyjna, gdyż tego właśnie wymaga wykonanie konkretnego raportu, który gwarantuje, że wszystko będzie szczegółowe, a firma będzie wiedziała, jakie kroki ma powziąć, by osiągnąć efekt dobry do założeń sanitarnych. Te w kontekście żywności są bardzo, niemniej jednak to bardzo rygorystyczne i firma, która zajmuje się jej przetwarzaniem albo przygotowaniem posiłków powinna wszystkie te oczekiwania spełniać, jeżeli już chce zyskać świetny efekt i przede wszystkim zdobyć pozwolenie na prowadzenie działalności. Jeżeli coś będzie nie tak, takiego pozwolenia nie otrzyma i będzie musiała dokonać niezbędnych modyfikacji, które umożliwią jej uzyskanie wszelkich aprobat pozwalających na wykonywanie pracy. Systemy ochrony przed szkodnikami muszą być dostosowane do umiejscowienia oraz do charakteru dokładnie sprecyzowanej firmy. Chodzi o ochronę pracowników, a także wszystkich późniejszych konsumentów, którzy będą tę żywność zakupować. Powinni mieć oni zapewniony wysoki norma produktów.
Zobacz więcej: biologterenowy.com.pl