Czym szybko zamrozić produkty
Komory szokowego mrożenia służą do schładzania wprost po obróbce termicznej. Dzięki komorze takie schładzanie następuje szybko. W zgodzie z tym, co deklarują producenci takich urządzeń, schładzanie towarów następuje w czasie mniej więcej 90 minut.
Wtedy to można zmodyfikować temperaturę potrawy z 70 do wręcz 3 stopni. Jeśli to niezbędne komora może zamrozić danie, ażeby mogłoby dłużej przechowywane. Szacuje się, że po zamrożeniu gotowe dania można przechowywać kilka miesięcy. Ważne jest wyłącznie to, ażeby rozmrozić je dopiero wówczas, gdy będą spożywane. Po rozmrożeniu nie można ich już zamrozić ponownie. Tak jest także w przypadku deserów lodowwych. Dzięki schładzaniu lub mrożeniu szokowemu, produkty nie tracą ani wartości smakowych, czy odżywczych, ani wagi. Podczas tradycyjnego chłodzenia albo mrożenia wyrobów, które trwa znacznie dłużej, bo mniej więcej 6 godzin ubytek wagi sięga może wynosić wręcz do 10%. Wszystko przez proces parowania, który przy tym zachodzi. Komory szokowego mrożenia wykorzystywane są w firmach, które zajmują się przetwarzaniem żywności i produkcją gotowych dań. Dzięki temu, że proces schładzania w komorze szokowej jest tak szybko, można każdego dnia wytwarzać sporą ilość towarów. Zyskuje się również a dodatkowo miejsce, ponieważ każda partia żywności musi być schładzana maksymalnie przez 90 minut a potem już może trafić na magazyn. W ten sposób przygotowywane są produkty garmażeryjne, które sprzedaje się w postaci mrożonej, np. krokiety, pierogi. Komory szokowego mrożenia to urządzenia efektowne technologicznie. Dzięki nowoczesnej turnosprężarce, którą wykorzystują, są wysoce energooszczędne. Należy a przy tym pamiętać, że taka komora powinna być w odpowiedni sposób traktowana. Drzwi do komory powinny być w każdej chwili zamknięte. Można je otwierać tylko na czas przenoszenia do niej produktów, które mają być schładzane. Jeżeli drzwi komory będą otwarte, ciepłe powietrze będzie się do niej dodatkowo dostawać. To sprawi większe zużycie energii przez komorę szokowego mrożenia.
Warto zobaczyć: komory szokowego mrożenia.