Mrożenie szokowe

Nie da się ukryć, że cały przemysł i branża gastronomiczna jest w obecnych czasach bardzo mocno rozwinięta. Dzięki temu powstaje w wielu miejscach na całym świecie wiele restauracji i mamy nieograniczony dostęp do jedzenia w sklepach i marketach. Jeszcze ostatnimi czasy w pewnym sensie problemem mogło być przechowywanie większej ilości jedzenia.

Jednak dzisiaj już takiego kłopotu nie ma, bo coraz częściej stosuje się mrożenie szokowe. Najczęściej służą do tego komory szokowego mrożenia. Oczywiście wykorzystywane są w tym celu specjalne maszyny, które takie mrożenie umożliwiają. Muszą one koniecznie spełniać wszystkie wymogi sanitarne. Właśnie z tego względu, o ile ktoś planuje zakup takiego urządzenia to znacznie lepiej unikać tych najtańszych, bo niestety wówczas może okazać się, że nie spełniają one wszystkich zaleceń. Czym to grozi? W razie testom będziemy narażeni na płacenie wysokich kar, a tego chyba właściwie każdy z nas chciałby uniknąć. Prócz tego przy zakupie takich maszyn warto zwracać uwagę na to, by były one energooszczędne. Dzięki temu w zasadzie na każdym etapie mrożenia, niezależnie od temperatury nie będą pobierały dużo prądu co ma znaczenie, o ile chodzi o prowadzenie danej działalności. Warto wiedzieć o tym, że poprzez dosłownie niesamowicie szybkie zamrażanie jedzenie zachowuje swój smak, zapach czy aromat. Przy klasycznym zamrażaniu wyroby często tracą własne właściwości, a dosłownie ulegają uszkodzeniom mechanicznym. Korzystając z uprzednio wspomnianych komór zamrażania szokowego w zasadzie przenigdy nie dojdzie do takowej sytuacji, że na zamrażanym jedzeniu powstaną jakieś kryształki lodu. Na ogół wygląda to w ten sposób, że im szybciej zamraża się dany produkt, tym dużo lepiej zostanie zachowana jego struktura czy inne właściwości. Bez wątpienia wówczas również żywność jest znacznie lepiej zabezpieczona. Używanie z takich maszyn pozwoli nam na zaoszczędzenie dużej ilości miejsca w zakładach produkujących jedzenie, bo będzie można je niemalże natychmiastowo zamrażać.

Zobacz również: komory szokowego mrożenia.