Wady i zalety piecy do pizzy
Planujesz otworzyć lokal gastronomiczny, ale nie masz niczego? Musisz zakupić cały sprzęt, dzięki któremu będzie możliwe przygotowywanie posiłków. Sprawdź, jak wygląda wyposażenie do kebaba i wyposażenie do pizzerii. Dzięki temu, że poznasz orientacyjne ceny sprzętu, który będziesz musiał kupić, sprawdzisz, jak rentowna może być taka inwestycja i czy biznes w ogóle ci się opłaca.
Jeżeli zamierzasz otworzyć kebab i nie będzie to sieciówka, w której dostaniesz wyposażenie w leasing, to powinieneś liczyć się z kosztem zakupu: opiekacz do kebaba, na którym przygotujesz mięso. Pamiętaj, by kupić opiekacz, który będzie tani w utrzymaniu. Takie urządzenie będzie włączone w twoim lokalu praktycznie cały czas. Przy tym potrzebny będzie też jakiś opiekacz do bułek i placków tortilli, w których podgrzejesz pieczywo. Powinieneś również zainwestować w nóż elektryczny do krojenia kebaba. Zwyczajny także może być, ale elektryczny tnie a nie rozszarpuje mięso. Podstawowe wyposażenie to też frytownica. Poza tym w każdym lokalu gastronomicznym będą potrzebne stoły chłodnicze. To w całości świetne rozwiązanie. Na blacie przygotujesz wszystkie potrzebne posiłki. Jest utworzony z blachy, łatwo utrzymać go w czystości. W środku zaś, pod blatem, będzie znajdować się lodówka na składniki potrzebne do stworzenia kebaba, czy pizzy. Do pizzerii powinieneś zakupić piec. Najczęściej właściciele takich lokali kupują dwukomorowe piece elektryczne. Dzięki temu przygotują więcej placków jednocześnie. To przydaje się wtedy, gdy pizza działa także w ramach dowozu. Klienci nie preferują czekać na jedzenie, więc im szybciej będzie im podane, tym lepiej. Jeśli lokal na to pozwala, możesz zakupić piec opalany drewnem, niemniej jednak nowe przepisy całkiem prawdopodobne, że wkrótce zabronią używania takich piecy, zatem w sumie nie wiadomo, czy warto się pakować w takie koszty. Na starcie, zanim otworzysz lokal, musisz także zakupić talerze, czy sztućce, szklanki. To niby drobne rzeczy, niemniej jednak mogą pochłonąć niemałą część budżetu. Kiedy już wiesz, ile powinieneś wydać, policz, jak bardzo szybko inwestycja się zwróci.
Zobacz: wyposażenie do pizzerii.